Valihrach drží laťku vysoko

K Josefu Valihrachovi se vracíme po dlouhých 7 letech. Již tehdy jsme jeho sekt ohodnotili velmi příznivě a zařadili k tomu nejlepšímu, co Morava nabízí v oblasti šumivých vín. Archivní sekt roku 2010 nás přesvědčil o tom, že vinařství z Krumvíře drží laťku vysoko.

Josef Valihrach si dobyl mezinárodní slávu se svými Chardonnay, když ve Francii dvakrát vyhrál výstavu Chardonnay du Monde a pravidelně si z něj odnáší další ocenění. To se týká i námi koštovaného sektu brut, který se zde umístil na stříbrné pozici v roce 2013.

Vyzrálost se neprojevuje pouze v barvě (staré zlato s jantarovými odlesky), ale také chuťové plnosti. Kyseliny jsou překvapivě výrazné, zrání je nikterak neodsunulo do pozadí. Díky tomu působí sekt stále šťavnatě, máte jej „plná ústa“ i dlouhou dochuť. V buketu lze najít chlebovinu i kvasinkové tóny. Nepotěší zastánce nasládlých brut, pro ně bude sušší, než by čekali.

Cena 440 Kč není nízká. Ovšem mnoho moravských sektů stojí přes 400 Kč, aniž by nabízelo za tuto cenu adekvátní kvalitu. Valihrach si ale s přehledem o vyšší cenu řící může a za zlé mu to nemáme. Halasně si říká o zařazení do duelu se šampaňským.