Šumivá vína dělá i nejstarší moravské vinařství

Na naše otázky tentokrát odpovídal Karel Smetana, ředitel Arcibiskupského zámeckého vína v Kroměříži.

Historie Vaší společnosti sahá do středověku, jak dlouho se však zabýváte výrobou šumivých vín?
Naše vinařství bylo založeno L.P. 1266 biskupem Brunem ze Schauenburku a od té doby se v našem vinařství víno kontinuálně vyrábí. Výrobou sektů se zabýváme až od roku 2015 a od roku 2019 rovněž výrobou perlivých vín „Moravských bublinek“.

 

Sídlíte v Kroměříži, kde návštěvník nalezne i historické sklepy. Kroměříž však není vinařskou obcí, prozradíte, kde se pěstují hrozny použité do Vašich šumivých vín?
Hrozny pro výrobu šumivých i perlivých vín pocházejí výhradně z moravské oblasti a to buď z naší vinice, která se nachází ve vinařské obci Hluk, trať Husí hora, nebo od našich prověřených dodavatelů z Polešovic, Nechvalína a Krumvíře.

 

Který z Vašich sektů je u zákazníků nejoblíbenější, co se týče počtu prodaných lahví?
S ohledem na to, že naše vinařství se specializuje převážně na výrobu mešních vín, šumivá a popřípadě perlivá vína jsou spíše doplňkový sortiment. Lidé se k nám rádi vracejí především pro sekty kvašené klasickou metodou, zejména je oblíbený jednoodrůdový sekt z Ryzlinku rýnského. V letním období jsou rovněž pro svou svěžest a lehkost velmi oblíbené Moravské bublinky (frizzante), které vyrábíme z Muškátu moravského, Svatovavřineckého rosé, popřípadě přírodně aromatizované verze ze Sauvignonu s příchutí jahody a grepu.

 

Který chutná nejvíce panu arcibiskupovi?
Otec arcibiskup spíše preferuje naše tichá vína, ale rovněž neopovrhne sekty kvašenými v láhvi.

 

Otázka, kterou všem klademe na závěr: Mohou se příznivci moravský sektů v brzké době dočkat nějakých novinek od Vašeho vinařství?
Co do připravovaných novinek, osobně se velmi těším na odrůdový sekt z Chardonnay z hroznů pocházejících z vyhlášené chardonnkové vinice z Krumvíře od Valihrachů. Tento sekt však přijde do prodeje až v průběhu příštího roku.