Souboj pet-natů: drsňák Kopeček vs. líbivý Fučík

Stále více moravských vinařů vstupuje na dosud v tuzemsku nepříliš probádanou půdu pét-natů. Jde o starobylou francouzskou metodu (pétillant naturel), kdy se šumivého efektu dosáhne hned prvním kvašením, bez nutnosti přidávat tirážní likér. Nepřidává se ani dozážní likér, ani síra, a neprobíhá filtrace. Do prvního souboje moravských pét-natů jsme obsadili valtické vinařství Kopeček a vinařství Fučík z Mikulova.

Kopečkova duelanta lze popsat jako drsného, neuhlazeného, bez stopy cukru, s výraznými kyselinami na konci (citrusy, grep). Ani vás nenapadne, že jde o lehké víno (10 % alkoholu). V buketu převažují autolytické tóny, mineralita a plesnivý sýr. Na první pohled je zakalenější než jeho mikulovský konkurent.

Ten naopak působí zakulaceně, nasládleji (byť stále velmi suchý), s vůní broskví a bílého rybízu, s rostoucí teplotou pak vystupuje do popředí kandované ovoce. Nebýt nefiltrované zakalenosti, řekli bychom, že se jedná o vcelku slušný moravský sekt ze Chardonnay a těžko bychom hádali, že nebyla použita klasická metoda.

Většina spotřebitelů by dala dle celkového vyznění přednost Fučíkovi, který však není typickým představitelem kategorie pét-nat.  Tím je právě drsné Kopečkovo víno, které stojí v e-shopech cca 200 Kč, o čtvrtinu méně. Ovšem toho si otevře spíše užší skupina nadšenců.