Jan Hrachovský: Výlov sektů z Vranovské přehrady covid nezastavil

Na dotazy portálu moravskysekt.cz odpovídal výrobní ředitel Vinných sklepů Lechovice, Jan Hrachovský:

Jako jedni z mála vyrábíte sekty tradiční metodou z odrůdy Sauvignon. Co Vás k tomuto výběru vedlo kromě toho, že jde o typickou odrůdu pro Znojemsko?

Prvotním důvodem byla aromatika odrůdy, která zůstává odrůdově typická i po druhotném vykvašení i za přítomnosti velkého množství oxidu uhličitého. Dalším důvodem je podpora typické odrůdy pro Znojemsko na tuzemském trhu. Nejen Nový Zéland má špičkové Sauvignony!

Který z Vašich sektů se těší největší oblibě zákazníků, z hlediska počtu prodaných lahví?

Vyrábíme sekty ze dvou odrůd, Sauvignon a Chardonnay, obě odrůdy v brut i demi variantě a obě mají velmi podobné prodeje. Méně se prodává sekt ROSÉ, který je rovněž součástí našeho portfolia, to je ale dáno všeobecným upozaděním modrých odrůd.

Pozorujete u zákazníků v posledních letech růst zájmů o šumivá vína?

Nárůst zájmu o sekt je v jednotkách procent. Přikládám to spíše všeobecně vzrůstajícímu povědomí o vínech typu Prosecco a jejich oblibě a s tím pak i ostatních „bublinek“.

Počítáte letos s obnovou tradičního výlovu sektů ze dna Vranovské přehrady, včetně programu pro veřejnost?

My jsme samotný výlov nikdy neopustili, tudíž jej nemusíme obnovovat. Co se týče doprovodného programu, tak půjdeme cestou setkání se zákazníky i veřejností přímo u výlovu sektů potápěči, při sklence sektů i tichých vín, ale bez okázalých akcí typu koncertů apod.

Dá se říci, že zrání sektu na dně přehrady přináší něco zajímavého pro charakter sektu, či jde spíše o společenskou záležitost a charitativní akci?

Určitě obé. Ležení sektu na dně přehrady dodává  vínu nezaměnitelný charakter. Dražba, která poskytuje finanční prostředky, jež pomáhají potřebným a následné setkávání se nás vinařů, dražitelů a milovníků vína, je příjemným bonusem této akce.