Bronislav Vajbar: Sekt je královská disciplína ve vinařské branži

Bronislava Vajbara z Rakvic není potřeba nijak sáhodlouze představovat: Majitel stejnojmenného vinařství, které před několika lety vstoupilo do světa šumivých vín.

Pane Vajbare, jak dlouho se vaše vinařství věnuje výrobě sektů tradiční metodou?

První, tehdy ještě malá, šarže dvou sektů vyrobených tradiční metodou jsme na trh uvedli již v roce 2015. Původně to bylo splnění klukovské snu o vlastním sektu, protože to dodnes považuji za královskou disciplínu ve vinařské branži. Nakonec se ukázalo, že poptávka zásadně převýšila naši tehdejší výrobu. Postupně jsme navyšovali až k dnešním přibližně 5 000 lahví roční produkce.

Jako jeden z mála na českém trhu nabízíte sekt barrique. Z jakého důvodu jste se pro tento neobvyklý sekt rozhodl?

Mám rád velké výzvy. Stejně, jako jsem se kdysi pustil do frizzante s cílem vyrobit výrazně lepší víno, než se běžně v tomto segmentu nabízí v Itálii, jsem jednoho dne ochutnal na vinařském veletrhu sekt z barrique sudů. Nebyl špatný, ale dovedl jsem si představit lepší. Doma jsem měl v sudu Pinot Blanc s potřebnými parametry a už to bylo. Výroba je to skutečně dlouhá a finančně náročná. Na výsledek jsem hrdý, i když chápu, že to určitě není sekt pro každého…

Hodláte do budoucnosti měnit nabídku sektů, plánujete nějaké novinky?

Revolučně určitě ne. Dnes máme jasně definované kategorie – na ovoci postavené rosé, na svěžesti a ovoci sekty z odrůd Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský a důkladně nazrálé máslové sekty z Chardonnay či Pinot Blanc. Na cuvée Veltlínské zelené & Ryzlink rýnský se můžete těšit již letos v září, na Chardonnay Extra Brut pak na přelomu 2021/2022.

Nelze se nezmínit o téměř rok trvající pandemii koronaviru. Změnila se za tu dobu poptávka po šumivých vínech oproti době před pandemií?

Vzhledem k tomu, že valná většina našich vín se obchoduje přes vinotéky či náš vlastní e-shop, uzavírky v gastronomii nás ovlivnily jen minimálně. Milovníci vín postupně, ale jistě, přicházejí na pravdu, že není sekt jako sekt a že se tato vína zdaleka nehodí jen na Silvestra. Proto nám postupně roste poptávka a my se jí snažíme vyjít vstříc navyšováním výroby.