Mikrosvín vs. Dom Pérignon

Mnozí budou zastávat názor, že srovnávat Dom Pérignon a sekt Mikrosvínu Mikulov nedává smysl. Přece jde o zcela odlišné kategorie. Jako třeba kdybychom srovnávali Škodu Octavia s Porsche Cayenne Turbo. My jsme se přesto rozhodli, že to zkusíme. Položili jsme si otázku, zda se vyplatí koupit 10 lahví Mikrosvín sekt brut nebo za téměř stejnou hodnotu jednu láhev Dom Pérignon 2010 brut.

V poměru výkon/cena jasně vítězí Mikrosvín. Dom Pérignon prostě není desetkrát lepší. A zda je lepší vůbec, bez ohledu na cenu, názory se mohou různit. Třeba ti, kteří preferují výraznější kyseliny, by si oblíbili spíše Mikrosvín.

Jak zní odpověď na v úvodu položenou otázku? Jak naložit s částkou cca 3700 Kč? Naše doporučení – za první polovinu si kupte kartón sektu Mikrosvínu a na Dom Pérignon se vykašlete. Za druhou polovinu si kupte jiné, zajímavější šampaňské, kde nebudete připlácet za značku.

Takže vám zbude na dvě láhve. V poslední době nás zaujal třeba La Belle Bleue Grand Cru od Bliard-Moriset nebo Cuvée Prestige od Henriho Goutorba. Samozřejmě, pokud je vaším hlavním záměrem demonstrovat, že na to máte, kupte si Dom Pérignon.