Eliška Becková: Novinkou bude sekt z veltlínu

Druhá a poslední část rozhovoru s Eliškou Beckovou, enoložkou úspěšného Vinařství Volařík:

Můžeme se v brzké době těšit na nějaké novinky v oblasti šumivých či perlivých vín z Vinařství Volařík?

Pro rok 2021 plánujeme po delší odmlce uvést na trh Merlito – perlivé víno z Merlotu rosé 2020, v polosladké podobě.
Hrozny Merlotu 2020 bohužel nedozrály do kondice pro výrobu excelentního červeného vína. Rozhodli jsme se proto vyrobit pouze Merlot rosé a jeho menší část dosytit oxidem uhličitým, a vrátit tak na trh tolik poptávané Merlito. Novinkou, která se ale objeví nejspíše až v samém závěru roku 2021, bude jednoodrůdový Sekt Volařík z Veltlínského zeleného. Vyroben bude tradiční metodou – druhotným kvašením v láhvi a následným ležením na jemných kvasničních kalech. Snad bude připraveno tak, že s ním oslavíme Silvestr 2021.

Všimli jsme si, že se v minulých ročnících vašim sektům kupodivu nedařilo na Valtických vinných trzích. Kde vidíte příčiny?

Především to je díky tomu, že jsme v našich sektech měli vyšší zbytkový cukr, kolem 15 gramů. To sice velmi příznivě ocenili zákazníci, ale méně už odborníci. Nejvíce bodů získávají především letité sekty, což náš sekt cuvée 2013 dokázal. Po vypuštění sektů ročníku 2014 do soutěže jsem počítali s tím, že to jsou v podstatě ještě mláďata, vždyť byly pár měsíců po odstřelení.

Zkoušíte šumivá vína nasazovat také na jiných soutěžních výstavách? Pokud ano, s jakými výsledky?
Na tuzemské soutěže sekty dáváme příležitostně. Letos jsme získali zlatou medaili v soutěži Král vín za Sekt Volařík cuvée 2014. Cuvée 2013 získalo zlatých medailí hned několik – na Prague Wine Trophy, v Národní soutěži vín 2017, ve Vinaři roku 2019, v Králi vín 2019 dokonce velkou zlatou a stalo se i vítězem kategorie v soutěži TOP 38 Sektů ČR v roce 2019.