Šampioni z Mikulova: Ryzlink vlašský je pro sekt první volba

Mikrosvín Mikulov letos obhájil šampiona v bílých vínech na Valtických vinných trzích, což se jen tak leckomu nepodaří. Na naše otázky odpovídal technolog Mikrosvínu Zbyněk Žiška:

Jak dlouho se Mikrosvín věnuje výrobě sektů tradiční metodou?

První testovací ročníky probíhaly v letech 2010 a 2011. První ročník sektu, který jsme uvedli na trh, byl z roku 2012. Od té doby nám vychází příprava sektu na liché ročníky. Nyní máme nově založený ročník 2019.

Pro Váš sekt, který se na našich stránkách dočkal kladného hodnocení, jste se rozhodli pro odrůdy Rulandské bílé, Ryzlink vlašský a Chardonnay. Proč právě tato kombinace odrůd?

Při produkci skvělého sektu je třeba udělat perfektní základní cuvée. Naší signifikantní odrůdou je Ryzlink vlašský, je to přirozená první volba, kterou výborně doplňují pinotové odrůdy. V ročníku 2015 se nám líbila kombinace s Rulandským bílým a Chardonnay, ale není to pravidlo. V blendu ročníku 2017 jsme nahradili rulandu bílou za rulandu modrou a výsledek se nám líbí snad ještě více. Jde nám tedy o projev samotného vína vzhledem k ročníku. Nicméně kombinace vlašáku a pinotových odrůd se nám líbí pro svoji skvělou pitelnost v kombinaci s výbornou schopností zrát v lahvi.

Na moravské poměry necháváte poměrně dlouho sekt zrát na kvasnicích, v čem spatřujete přínos tohoto postupu?

Náš sekt tvoříme z hroznů s vyššími kyselinami, z vinic, které pro jeho produkci máme vytipované. Výsledné základní víno se vyznačuje poměrně vysokými kyselinami, které se při delším zrání na kvasnicích zakomponují do vína. Zároveň se tvoří aroma a víno se harmonizuje. Pozitivní vliv vidíme i u perlení.

Pokud to není tajemství, co používáte za dosáž pro Váš sekt?

Pro každý ročník jsme používali různou dosáž, ale obecně nám pro dosáž výborně slouží sladké výběry školené na malých dřevěných sudech. Takže např. pro náš první sekt z ročníku 2012 jsme použili na dosáž sladký výběr z bobulí vlašáku ze Železné.

Hodláte do budoucna rozšířit nabídku sektů?

Z ročníku roku 2015 jsme vyrobili pár lahví růžového sektu z rulandy modré a výborně se nám prodával v našem novém ostravském baru MEZI/VÍNY. Letos nám dokváší Rulandské modré rosé z mikulovské polohy Za Cihelnou, ve kterém vidím příležitost pro nový ročník růžového sektu.