Eliška Becková: Z Frankovky vznikají u Volaříka nádherné sekty

Eliška Becková působí jako enoložka u známého a úspěšného mikulovského vinařství Volařík. V roce 2018 získala titul Enolog roku. Dnes přinášíme první část rozhovoru s jednou z nejvýznamnějších žen moravského vinařství:

Nedávno jste uvedli na trh šumivá vína z Frankovky, což je pro sekty ne zcela obvyklá odrůda. Z jakého důvodu jste se rozhodli pro ni?

Hledali jsme netradiční odrůdu pro vznik příjemného a ovocného sektu. Frizzante z rosé vína je vynikající, a proto tehdejšího sklepmistra vinařství Filipa Mlýnka napadla skvělá myšlenka zkusit Frankovku. Vznikl nádherný sekt, který spojuje výrazné aroma po třešni, kořenitost a plnost chuti díky dlouhému ležení na kvasnicích.

Příznivé hodnocení se na našich stránkách dostalo Vašemu sektu z vlašáku. Můžete prozradit, z kterých Vašich tratí pochází hrozny?

Tradičně se Sekt Volařík – Ryzlink vlašský  vyrábí z hroznů z viniční trati Železná. Je naší nejprestižnější a nejminerálnější vinicí, což se skvěle projevuje v sektu. Jsou to nejstarší hlavičky Ryzlinku vlašského, kde se projevuje typické terroir a odrůdovost.

Který sekt z Vaší nabídky se těší největší popularitě ve smyslu prodaných lahví?

Nejvíce  prodaného je cuvée, které vzniká z Rulandského bílého a Chardonnay, v některých ročnících je doplňuje Sauvignon. Je to noblesní sekt plný příjemné ovocné a kvasničné vůně, hladké a plné chuti.