VS Lechovice si u demi sec drží slušný standard



Vinné sklepy Lechovice v kategorii demi sec vyráběné tradiční metodou nabízejí dva jednoodrůdové sekty. Ten ze Chardonnay jsme již podrobili recenzi 29.6.2020, nyní jsme si posvítili na Sauvignon.

Hned předestřeme, že za 230 Kč (cena na e-shopu výrobce) dostaneme ve své kategorii slušnou protihodnotu. Hrozny Sauvignonu se pouze lehce projevují v buketu květinově-travnatými tóny. V chuti působí sekt těžším dojmem, ačkoli hodnota alkoholu je podprůměrná (11,5 %). Samozřejmě dominují cukry, na konci se objevuje nikoli nepříjemná hořčinka. V chuti nalézáme ovocné tóny, nejblíže bychom hádali nazrálý sladký pomeranč. Kombinace výše uvedeného, spolu s nadprůměrným perlením, evokují představu Aperol spritzu.

Někteří by přivítali o něco více svěžesti, nicméně i tento typ sektu má na trhu svoje místo. To si ostatně myslí také porotci soutěže ve Finger Lakes v USA, odkud si sekt odnesl bronzovou medaili. Kromě toho, více svěžesti Lechovice nabízí v Sauvignon sektu v kategorii brut (recenze z 9.8.2020).