Šlechtitelská stanice si vyšlápla na šampaňské

Pokračujeme v sérii duelů Morava vs. Champagne. Zatímco v předchozích soubojích získávaly moravské sekty body kvůli nižší ceně, tentokrát se oba soupeři prodávají za cca 500 Kč. U šampaňského jde samozřejmě o nejnižší cenovou relaci, u moravských sektů o pravý opak.

Velkopavlovická Šlechtitelská stanice vinařská vsadila na hrozny Rulandského bílého, francouzské L´Hoste ze tří možných šampaňských odrůd vybralo dvě: Chardonnay a Rulandské modré. Oba patří do kategorie brut.

Moravský duelant má méně výrazný, květinový buket, francouzský soupeř vám do nosu přinese silnější, kvasniční tóny. Taktéž perlení je intenzivnější. Poprvé v souboji Morava vs. Champagne se tuzemský sekt vyznačuje výraznější kyselinou, která přináší delší dochuť, plnějším tělem i hlubším zážitkem z každého doušku. L´Hoste je zakulacenější, s obligátním zeleným jablíčkem, ale poněkud bez charakteru. Proto vítězí šlechtitelka.

Abychom však Šlechtitelskou stanici úplně nepřechválili, v tomto duelu měla štěstí na soupeře. Na našich stránkách jsme recenzovali několik moravských sektů v cenové kategorii 300-400 Kč, které nás zaujaly více. S těmi by velkopavlovické vinařství prohrálo.