Ředitel CHÂTEAU VALTICE: Znalci nejvíce oceňují první VOC sekt v republice


Přinášíme rozhovor s Davidem Šťastným, ředitelem vinařství CHÂTEAU VALTICE, dlouholetým výrobcem moravských sektů.

Který sekt je u vašich zákazníků nejoblíbenější, co se týče počtu prodaných lahví?

Naším nejpopulárnějším sektem je Grandioso Gold s hoblinkami 24karátového zlata, který je ideálním darem pro významné příležitosti jako jsou svatby, narozeniny a další události. Tenounké hoblinky zlata v sektu působí antibakteriálně, proti zánětům a s pozitivním vlivem na krevní tlak. Znalci však nejvíce oceňují náš sekt VOC (víno originální certifikace – pozn. red.) Valtice extra brut, který 2x po sobě vyhrál Národní soutěž mikulovské podoblasti, která nominuje vína až do Salonu vín. Sekt extra brut barrique se v minulosti stal 3x vítězem kategorie sektů na mezinárodní soutěži Prague Wine Trophy.

Dá se říci, že poptávka po šumivých vínech od vašeho vinařství roste? Vyvíjí se podle vás nějakým směrem vkus spotřebitelů, co se týče šumivých vín?

Zvyšuje se poptávka po již zmiňované nejvyšší řadě sektů extra brut a velký zájem je v současné době také o mladá perlivá vína.

Zaregistrovali jsme od vás nedávno sekt ze Sylvánského zeleného. Co vás vedlo k myšlence vyrábět šumivé víno z této netypické odrůdy?

Sekt VOC Valtice jsme na trh uvedli na podzim roku 2019 a jedná se o vůbec první sekt v České republice, který nese označení VOC. První šarže byla z odrůdy Sylvánské zelené, která je nejen typická pro Valticko, ale je rovněž vlajkovou odrůdou našeho vinařství. Aktuální šarže, která je nyní v prodeji, je již z Ryzlinku rýnského. Obě tyto odrůdy mají ve Valticích staletou tradici pěstování, a proto byla tato vína koneckonců oprávněně vybrána jako hlavní odrůdy pod označení VOC Valtice. Nápad vyrobit první sekt, který hrdě ponese označení VOC, pro nás byl krásnou výzvou.

Chystáte pro milovníky šumivých vín nějaké novinky?

Sekt barrique vyrábíme sice již několik let, nicméně nejnovější šarže tohoto sektu již dostala novou lahev a také zcela novou etiketu s názvem Grandioso extra brut barrique Reserva, který již prošel Vaším hodnocením. Velmi nás potěšilo, že i Vaše hodnocení bylo kladné. Tento unikátní sekt byl vyroben z odrůd Chardonnay a Rulandské bílé a 40 % vína zrálo 12 měsíců na francouzských barikových sudech. Na Vašem webu hodnotíte také perlivá vína, proto si dovolíme zmínit mezi novinky také naše Rendezvous. Vyrábíme jej v suché, polosladké a rosé variantě a těší se u zákazníků velké oblibě, obzvláště v letních měsících. Zajímavostí rovněž je, že pomyslnou kmotrou Rendezvous se stala zpěvačka kapely Laura a její tygři, když jej pokřtila na naší každoročně konané akci Slavnosti vína a jídla.