Vlašák ze Zaječí vs. Sauvignon z Lechovic


Potom, co se Vinařství U Kapličky v Zaječí rozrostlo do monstrózních rozměrů s ruským kolem a vyklučenými vinicemi kvůli rozšíření parkoviště, zajímalo nás, jakým směrem se zde vyvíjí výroba šumivých vín. Proti jeho Ryzlinku vlašskému ročníku 2017 jsme nasadili o rok starší Sauvignon od Vinných sklepů Lechovice.

Buket u obou soupeřů hodnotíme jako nevýrazný, lehce ovocný. Charakter Sauvignonu se projevil až v chuti, kdy druhotným kvašením ani dozážním likérem se nesetřel známý kopřivový projev méně vyzrálých hroznů této odrůdy. Oba sekty patří do kategorie brut, avšak vyšší cukry u vlašáku (10,6 vs. 6,9 g/l) lze zavnímat.

U srovnání chuti se vkus spotřebitelů bude různit. Pokud jim nevadí, či dokonce vyhledávají travnatý až kopřivový nádech Sauvignonu, budou preferovat sekt ze Znojemska. Pokud jsou jim tyto tóny nepříjemné, budou se přiklánět k uhlazenějšímu vlašáku ze Zaječí. Několik medailí z amerických soutěží a stříbro z Vídně pro Lechovice podporuje první přístup.

Co tedy skutečně rozhoduje o vítězi, je propastný cenový rozdíl. Na e-shopu výrobců se uvádí  449 Kč vs. 230 Kč. Poměr kvalita/cena vyznívá jednoznačně ve prospěch Vinných sklepů Lechovice.