Miloš Michlovský: Každý sekt je mým dítětem

Dokončení rozhovoru s doc. Milošem Michlovským.

Přejděme k šumivým vínům, v našich recenzích jsme od Vás nejlépe hodnotili crémant Pinot+Chardonnay. Který je Váš nejoblíbenější sekt z Vaší široké produkce a který je nejoblíbenější u zákazníků, co se týče množství prodaných lahví?

Na otázku, který sekt mám nejraději já, je zbytečné se ptát. Každý je mým dítětem, a nevím, jak byste mi odpověděli, které ze svých dětí máte nejraději. A co se týče zákazníků, tak nejoblíbenější je ten, který je cenově nejpříznivější.

Výrobě šumivých vín tradiční metodou se věnujete už desítky let, jak se podle Vás za tu dobu změnily chutě a preference českého spotřebitele?

Tak zaprvé, víno a tudíž ani sekt se nevyrábí, ale tvoří. Vývoj chutí, tj.jakési „nakalibrování“ chutě rovněž někam směřuje. A jak jsem psal v úvodu mé knihy „Technologie šampaňského“, že do několika let vedle stylistiky francouzského šampaňského nebo stylistiky německých sektů, bude i něco, čemu bychom mohli říkat stylistika Moravy, tak to je to, o co se snažíme my u našich Crémantů a stále chci věřit tomu, že „svojí“ (moravskou) cestou půjdou i ostatní producenti.

Poslední otázka, můžeme se v brzké době těšit na nějakou novinku od Vás v oblasti šumivých vín?

To je velmi zajímavá otázka. A proč? Protože téměř každý, kdo nás zná, tak když po nějakém čase přijde, tak spustí „prosím tě dělej s tím portfoliem něco, už se tom nevyzná ani ..…!“ Ale zároveň v téže větě dodá „a co máš nového?“

Ale vážně. Jestliže Crémanty z roku 2015 byly nové po ročnících 2009 a 2010, tak je začínají „nahrazovat“ nové ročníky 2016 a co nevidět i 2017. Možná letos ochutnáme úplnou novinku „environment friendly“ , tedy moravský bio-sekt z Rinotu, Savilonu a Vesny a snad i náš zbrusu nový produkt pod ochrannou známkou „Cremagne“.