Petrák Prestige brut: Dlouhé zrání ryzlinku neprospělo

Po delší době se vracíme k vinařství Jan Petrák, průkopníku výroby šumivých vín tradiční metodou na Moravě. Jeho nebývale široká nabídka sektů se odráží na kolísajících výsledcích našeho hodnocení. U Prestige brut se do našeho vkusu netrefil, byť může zaujmout jinak zaměřené spotřebitele.

Prestige od Petráka patří mezi nasládlejší brut. Kyseliny a pikantnost Ryzlinku rýnského jsme hledali marně. Pětiletým zráním se sekt zakulatil více, než bychom ocenili. Projevily se v něm tóny sladkého pečeného ovoce (jablka), biskuitů či tóny dřeva. Perlení bylo vizuálně podprůměrné, v ústech ucházející.

V porovnání s crémantem ze stejné odrůdy od Michlovského (recenze z 23.4.2020) vychází horší poměr kvalita/cena. Nejen s ohledem na výše napsané, ale také na vyšší cenu – 370 Kč, tj. téměř o stokorunu více než u Michlovského.