Maňák debutuje lehčím sektem s explozí kyselin

Štěpán Maňák ze slováckých Žádovic slaví se sladkými bílými víny mezinárodní úspěchy a jeho červená považujeme za jedny z nejlepších z moravských vinic. Proto jsme byli zvědaví, jak se mu povedl vstup na trh se šumivými víny.

Maňák použil hrozny tradičních šampaňských odrůd (Chardonnay a Rulandské modré) ročníku 2017. Vznikl lehčí (11 % alkoholu) a svěží sekt Spark s nadprůměrně výraznými kyselinami. Kategorii brut bychom vůbec nehádali, řadili bychom spíše do extra brut. Buket je téměř neznatelný, barvu bychom tipovali podle vzorkovníku Vinařského fondu ČR jako „žlutý meloun“.

Po napití se v puse odehrávají dvě velmi rozdílná dějství. V první polovině sekt působí plytce a nezajímavě, v druhé polovině explodují citrusové kyseliny, které prodlužují dochuť. Příznivcům nasládlejších brut tedy nedoporučujeme. Perlení zprvu intenzivní, ale brzy odeznívá.

Abychom to shrnuli, Maňák se svým Sparkem rozhodně nepohořel. Nicméně, aby s tímto typem sektu mohl úspěšně konkurovat, musel by jít s cenou níže, než za současných 400 Kč.