V souboji veltlínů uspěl Dufek

Pro Rakousko je typické Veltlínské zelené, které ke srovnání s Moravou přímo láká. Do duelu jsme nasadili Extra brut od Dufka ze Slovácka proti Brut od vinařství Szigeti, z vinic kolem Dunaje u Kremže. Obojí ročníku 2013.

Barvou se sekty nelišily, podle oficiálního vzorkovníku Vinařského fondu ČR bychom tipovali světlejší „citrónovou“ (se skutečným citrónem nic společného nemá). Buket byl naopak naprosto rozdílný. Zatímco v Dufkově sektu jsme cítili typické pepřovité tóny veltlínu, které mohou na některé spotřebitele působit nepříjemně, rakouský sekt se vyznačoval jemnou medovou až květinovou vůní.

Moravský sekt intenzivněji a déle perlil. V chuti, v cukrech nebylo poznat rozdíl mezi kategorií brut a extra brut. Sekt ze Slovácka můžeme označit za výraznější s delší dochutí (ořechové tóny, mineralita), rakouské šumivé víno působilo o něco lehčím dojmem, i přes vyšší objem alkoholu.

Jako rozhodující faktor se ukázala cena. Zatímco Dufkův sekt seženete za 250-300 Kč, rakouský stojí cca o stovku navíc a je prezentován v rámci prémiové řady.