S Petrem Korábem nejen o pet-natech

Petr Koráb z Živé hory v Boleradicích se hlásí k autentickému způsobu výroby vína. Na Moravě je také průkopníkem výroby sektů tímto způsobem, proto jsme jej nemohli vynechat ze série našich rozhovorů. Petře, kdy ses pustil do výroby šumivých vín?

První jsem začal dělat před šesti lety. Od té doby jsou stálou součástí mého sortimentu.

Zajímavostí je jistě tvůj pet-nat, pojďme jej našim čtenářům představit.

Obecně jde o přírodně šumivé víno, které částečně kvasí nejprve v sudu a posléze v láhvi. Od sektu vyráběného šampaňskou metodou druhotného kvašení lahví se liší tím, že se víno těsně před ukončením primární fermentace uzavře do láhve, ve které dokončí kvasný proces. Velkou výhodou je nulová konzervace vína (žádný přidaný oxid siřičitý) a také dobrý potenciál vývoje. Je však nutno věnovat pozornost některým parametrům vína, aby mohlo v láhvi zrát delší čas.

Ty pro výrobu pet-natů používáš Tramín červený, což je netradiční odrůda pro sekty…

Přesně tak, sám osobě by se tramín pro tento typ vína příliš nehodil. Je to však jedna z velmi vhodných odrůd pro tzv. oranžová vína. I já jej využívám v oranžovém víně typu pet-nat. Je ovšem nutno jej doplnit o další odrůdy s vyšším obsahem kyselin.

Kromě toho vyrábíš také tradičnější šumivá vína, která na rozdíl od většiny moravských výrobců neodstřeluješ.

Ano, to je typické pro autentická vinařství. Kromě tradičního Future sektu bych chtěl zmínit Quasi crémant. Ten jsem začal vyrábět v roce 2017, původně z Chardonnay a Rulandského bílého. Od roku 2018 přidáváme Rulandské modré. Oproti běžným sektům se vyznačuje menším tlakem a jemnějším perlením. Pokud kvasinky neodstřelíme, můžu opět nechat víno s nulovým přídavkem SO2, což je pro mě důležité. Ale ne všechna šumivá vína dělám bez „degorzáže“, někdy se také rád napiju „čirého“ 🙂

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na další netradiční vína z Tvého vinařství.