Souboj Slovácko vs. Kremstal vyhrál Výmola

Do moravsko-rakouského duelu jsme nasadili Ryzlinky rýnské v kategorii brut. Moravu zastupuje Výmola ze Slovácka (Mikulčic) se svým crémantem ročníku 2015, kde dominantní odrůdu doplňuje vlašák (15 %) a Sauvignon (10 %). Za Rakušany bojovalo vinařství Fink z Kremstalu, oblasti východně od Wachau.


Stejná odrůda, ale dva odlišné výstupy. Tak by se dal stručně popsat výsledek tohoto ryzlinkového duelu. Pro tuto obtížnou srovnatelnost chutí rozhodovala cena. A proto těsně vyhrál Výmola s 250 Kč, oproti rakouskému vinařství s cenou kolem 300 Kč.


Proč odlišné výstupy? Ryzlink z Výmolova sektu nám vzdáleně připomínal vyzrálejší moselské ryzlinky, kde se objevují tóny medu a včelího vosku. U Finka to byly svěžejší ovocné, citrusové tóny s minerálním podtextem, které naopak připomínali typický rakouský veltlín. Moravský sekt působil nepatrně nasládleji, avšak zakulacený a mírně plnější. Dojem nazrálosti podporovala i výraznější zlatavá barva. Protože Výmola pojal sekt jako crémant, perlení se projevovalo jemněji.