Stanislav Šida: Moravští vinaři by měli sekty více zařazovat do degustací

Stanislav Šida, Moravská banka vín

Přinášíme rozhovor s panem Stanislavem Šidou z Moravské banky vín. Ta je podle našeho průzkumu největší kamenný obchod co se týče šíře nabízených druhů (šarží) moravských sektů. Vede Vás k tomu poptávka klientů, nebo spíše Vaše snaha zákazníkům zpřístupnit co nejširší nabídku?

Jedná se o zpřístupnění co největšího sortimentu sektů našim klientům, aby si udělali přehled a mohli najít si svého favorita.

Jaký je aktuálně Váš nejoblíbenější moravský sekt a proč?

V současné době, když mám chuť si dát sekt na osvěžení, tak si dám Královský sekt brut. Pokud bych si chtěl sekt vychutnat nebo k nějaké slavnostní příležitosti, tak odrůdové sekty z moravských vinařství nebo sekt od pana Petráka a také crémanty od Miloše Michlovského.

Podle našich zkušeností drtivá většina spotřebitelů zná největšího výrobce sektů v ČR, který sídlí na západě Čech a se kterým se setkají v každém supermarketu, ale již netuší, že řada moravských vinařů vyrábí šumivá vína a dokonce tradiční metodou. Vidíte za poslední léta nějaký posun ve znalostech a vnímání zákazníků?

Posun nastal, jelikož se hodně jezdí na Moravu do jednotlivých vinařství, kde se hosté seznámí s místními sekty, ale zatím ještě není vytříbená konzumace, čímž myslím to, že jsou v životě určité chvilky, kdy je sekt lepší než víno….

Pokud byste moravským sektům něco vytkl a poradil našim vinařům, kam se by se měli posouvat ve výrobě šumivých vín, co by to bylo?

Problém je v cenové hladině, ale zde se asi nedá nikam uhnout, protože v malých sériích je výroba sektů obzvlášť finančně náročná a potom se i těžce prodává. Avšak vinaři mají tak malé série, že si s prodejem poradí. Možná by měli své sekty více zahrnovat do degustací, což nedělají.

Chystáte v blízké budoucnosti nějakou řízenou degustaci šumivých vín, na kterou můžete naše čtenáře pozvat?

Ano, každý rok v prosinci děláme degustace sektů, a to v Praze 11. prosince a v Brně 12. prosince, kde degustujeme cca 10 – 12 sektů včetně předvedení „sabrage“ sekání sektů.