Enolog Gotbergu: Sekt Stanley nese jméno po mně

V našem prvním rozhovoru jsme vyzpovídali enologa vinařství Gotberg Stanislava Málka:

Váš sekt Stanley získal na naší stránce velmi pozitivní hodnocení. Podle čeho bylo vybráno jeho jméno?

Velice mě těší, že náš Stanley chutná. K vaší otázce, dle čeho bylo vybráno jméno, to je velmi jednoduché. S nápadem na toto pojmenování přišel majitel vinařství pan Pavel Ťahan a pojmenoval ho po technologovi vinařství, tedy po mně 🙂 Je to moje jméno  v angličtině.

Na sekt jste použili hrozny Ryzlinku rýnského. Proč jste se rozhodli pro tuto odrůdu?

Další ročník Stanley, tedy ročník 2016, je již kupáží tří odrůd, tj. Ryzlinku rýnského, Chardonnay a Sylvánského zeleného. Tyto odrůdy jsem volil proto, aby chuť byla vyvážená. Ryzlink s jeho krásnými kyselinami dodává svěžest, Chardonnay ovocnou aromatiku a troška Sylvánu podpoří komplexnost chutě.

Vyrábíte jej v každém ročníku?

Ano, od roku 2013 v každém ročníku a snažíme se alespoň, aby sekt zrál po dobu 24 měsíců na jemných kvasničných kalech a zatím se nám to i daří.

Můžete prozradit, v jak velké šarži se Stanley vyrábí a jaké jsou reakce klientů?

Sekt vyrábíme v šarži kolem 3000 lahví, ale v letošním roce (ročník cuvée 2018) jsme nuceni z důvodů zvýšeného zájmu našich zákazníků výrobu navýšit na 4000 lahví, abychom zajistili námi proklamované zrání 24 měsíců.

Jaké máte další plány v oblasti šumivých vín? Vidíte nějaký potenciál pro rozšiřování sortimentu?

Brzy půjde do prodeje Stanley ročníku 2016, který se představí v nové lahvi snovou etiketou a doufáme , že se bude líbit. Tento model se nám osvědčil a do budoucna ho prozatím měnit nebudeme. Přece jenom je to doplněk naší produkce a ani sortiment zatím rozšiřovat nebudeme. Možná bych se zmínil o našem Frizzante z Muškátu moravského, který jsme letos uvedli na trh, ale zde se jedná o perlivé víno, které má za úkol osvěžit.