Valtické trhy – téměř bez moravských sektů

O víkendu proběhla největší a nejstarší soutěžní výstava vín v České republice – Valtické vinné trhy. Oproti minulým ročníkům museli být zklamáni příznivci sektů. A to nejen kvůli malému počtu vzorků, kterých bylo pouhých 16, ale také kvůli nezájmu moravských vinařů.

Z uvedených 16 vzorků jich 12 dodal Bohemia Sekt, dva slovenské Vinárske závody Topolčianky a jen dva sekty vinaři z Moravy. Všechna ocenění obdržel Bohemia Sekt, zlatou medaili bral jeho Prestige brut s 87,67 body ze sta možných. Vinařství Volařík, které v tichých vínech získalo 8 medailí, se umístilo se svým sektem z roku 2009 až na posledním místě se 78 body. Sekt Volařík se tak stal nejhorším hodnoceným vínem tohoto výrobce.

O něco lépe dopadlo Zámecké vinařství Bzenec s 80,67, nicméně skončilo na děleném předposledním místem. Bližší informace o jeho Sektu 1876 ročníku 2012 přineseme v příští recenzi. Slovenská šumivá vína se umístila na 11. místě s 82,33 body a na výše zmíněném předposledním místě.

Na závěr připomeňme, že Bohemia Sekt je dlouholetým sponzorem Valtických vinných trhů. Zde patrně můžeme hledat příčinu klesajícího zájmu o kategorii šumivých vín ze strany moravských vinařů.