Mezinárodní duel Valtice vs. Metternich skončil remízou

Do dalšího mezinárodního souboje jsme nasadili klasické sekty v nižší cenové kategorii, za oba zaplatíte cca 220 Kč / 8 eur. Oba jsou brut, založeny na odrůdě Chardonnay, valtický sekt navíc obsahuje příměs Ryzlinku rýnského.

Sekt Metternich nepochází z Rakouska, jak by mohlo mást označení podle rakouského kancléře, ale z Porýní, kde měla kancléřova rodina svá panství. Jeho buket je méně výrazný než u moravského protějšku, stejně jako barva, objevují se kořenité tóny a zvláštní nádech stromové kůry či pryskyřice. Valtický Grandioso má o něco svěžejší vůni sladkého tropického ovoce.

V chuti pak německý sekt působí nasládlejším dojmem, vyváženější, ale dříve odeznívá. Naproti tomu Grandioso více plní očekávání suchého sektu, ryzlink dodává mohutnější kyselinky, které se projevují delší dochutí. Intenzita perlení je u obou výrobků mírně podprůměrná.

I když nás o trochu více oslovil moravský sekt, srovnání není úplně férové, protože se nejedná o stejnou odrůdovou skladbu. Z toho důvodu musíme duel vyhlásit za nerozhodný.