Mezinárodní duel Chardonnay sektů – body putují do Lucemburska

Moravu a Lucembursko nespojuje pouze jediná dynastie středověkých panovníků, ale také výroba šumivých vín, která zatím nejsou na mezinárodní úrovni příliš proslavená.

Dalším společným znakem je severnější poloha a výraznější kyseliny. Do duelu jsme zařadili zástupce z obou zemí z odrůdy Chardonnay, tedy „blanc de blancs“.

Společnost Neoklas z Šardic a její řadu Augustiniánských sklepů není potřeba dlouze představovat. Její Rezidence sekt z Chardonnay jsme recenzovali loni v létě a udělili nadprůměrné hodnocení. Proti němu nasazujeme výrobek od vinařství Bernard a Massard z Grevenmacheru s téměř stoletou tradicí. Hrozny dozrávají na lucemburské straně řeky Mosely.

Moravský zástupce má plnější, nazlátlou žlutou barvu a výraznější perlení v celém objemu sklenice. Lucemburský pak perlí jemněji, spíše jako crémant, a perlení se koncentruje do středu sklenice.

V šardickém sektu je patrný větší vliv dozážního likéru, který mu dodává medovost, ale také únavnou nasládlost, kterou však v kategorii brut nevidíme příliš rádi. Svůj prostor má v kategorii „demi-sec“ a jiných. Lucemburský výrobek naopak více spoléhá na původní charakter hroznů s větším důrazem na kyselinky severně položené oblasti. Působí tak svěžeji, pitelněji, v chuti kombinuje mineralitu s citrusy. Také má mohutnější dochuť, zatímco ten moravský odeznívá dříve.

Protože ceny jsou srovnatelné (242 Kč vs. 8,78 eur v e-shopech výrobců), musíme potlačit naši náklonnost k Moravě a více bodů poslat do Lucemburska.